Brengt nieuw steenuilenkoppel bouwplan in gevaar?

Teteringen in het nieuws (BN DeStem, 18 juli 2023)

Het licht voor plan Woonakker staat nog geen maand terug op groen of er is mogelijk een weer obstakel voor de bouw van zeker 550 woningen in Teteringen. In de Heistraat is een nieuw steenuilenkoppel neergestreken. Extra onderzoek is nodig.

De drie pluizebolletjes bij de uitgang van de nestkast naast de woning aan de Heistraat hebben een hoog schattigheidsgehalte. De jonge uiltjes zijn een week of zes geleden uit het ei gekropen en vliegen inmiddels al voorzichtig rond in de tuin van de bewoners. Hun perceel grenst direct aan het gebied waar de ontwikkelaars BPD en Van Wanrooij en de gemeente Breda 550 tot 580 huizen willen bouwen: plan Woonakker. De voorbereidingen daarvoor zijn al in volle gang.

Extra kwetsbaar

Omdat de steenuil een beschermde diersoort is, mag diens leefgebied niet zomaar bebouwd worden. ,,De steenuil heeft een beperkt territorium”, legt Martin van Leest uit. Hij is algemeen coördinator uilenbescherming van de Vogelwerkgroep West-Brabant. ,,Door dat relatief kleine leefgebied, een straal van ongeveer 500 meter rond de nestkast, is deze uil extra kwetsbaar.”

De Vogelwerkgroep West-Brabant weet precies waar steenuilen in deze regio leven en waakt over hen territoria. Bij potentiële bouwplannen in de buurt van zo’n leefgebied trekt ze aan de bel om de vogels te beschermen. Zo ook bij plan Woonakker. Dat leidde er eerder al toe dat er een flinke strook aan de westkant van het plangebied, parallel aan de Hoeveneind, onbebouwd moet blijven: de uilenzone.

Aan de oostzijde

Het nieuwe steenuilenkoppel aan de Heistraat huist echter aan de oostzijde van het plangebied. Dat het koppel zich daar heeft genesteld is inmiddels officieel vastgesteld. De komende maanden wordt er aanvullend onderzoek gedaan naar het gebied waar deze vogels hun voedsel vandaan halen, het zogenoemde foerageergebied.

Wethouder Daan Quaars (Stedelijke Ontwikkeling) maakt zich vooralsnog geen zorgen over mogelijke gevolgen voor bouwplan Woonakker. ,,Dit aanvullende onderzoek is nodig en wordt uitgevoerd door bureau Waardenburg. Het heeft geen zin vooruit te lopen op de uitkomsten.”

Negatief advies?

Indien in het huidige plan woningen staan ingetekend binnen een straal van 400 meter rond de nestkast aan de Heistraat, is de kans volgens Van Leest reëel dat bureau Waardenburg straks een negatief advies afgeeft. ,,In dat geval moet het bouwplan aangepast worden om deze uilen te beschermen. Daar zullen wij ons zeker hard voor maken. De nestkast aan de Heistraat weghalen is geen optie, steenuilen zijn heel honkvast. Zelfs al slaan ze een broedjaar over, dan nog is ingrijpen officieel niet toegestaan.”

Woonakker

Nieuws & agenda

verkeersstroom Breda Teteringen

Werkzaamheden Espakker en Aanstede – week 18

3 mei 2024

Zie Breda bericht

Lees verder

Afsluiting Middenweg – Lage Vuchtpolder

11 april 2024

Afsluiting Middenweg – Lage Vuchtpolder Vanaf maart is de Middenweg en een deel van de…

Lees verder

21 en 22 juni 2024 – Hittegolf festival

Op vrijdag 21 juni & zaterdag 22 juni 2024 vindt de 3e editie van het…

Lees verder

17 augustus 2024 – Dorpsmaaltijd en -borrel

Hebben jullie de datum al in je agenda staan? 17 augustus is het weer tijd…

Lees verder

Hoe kunnen we je helpen?

DT_beeldmerk_wit

Heb jij een vraag aan Dorpsraad Teteringen, wil je vrijwilliger worden of jouw bedrijf, evenement, activiteit of nieuwsartikel op onze website plaatsen? Vul het contactformulier in en we nemen spoedig contact met je op!