B&W Breda: Wachten op oplossing voor fileprobleem Teteringen heeft geen zin

Teteringen in het nieuws (BN DeStem, 24 juli 2023)

De overlast van doorgaand autoverkeer in Teteringen is geen reden om te wachten met de nieuwbouw van het plan Meulenspie. Opstoppingen zijn volgens het stadsbestuur van Breda sowieso onvermijdelijk.

In 2002 deed de toenmalige wethouder Jacques Niederer (stedelijke ontwikkeling en verkeer) een uitspraak die heel wat bewoners van Teteringen nog niet zijn vergeten: ,,Geen misverstand, Teteringen wordt verlost van doorgaand verkeer. De gemeente Breda dringt het autoverkeer ‘fluitend’ terug met ten minste 80 procent. Er gaan daar geen verkeersopstoppingen plaatsvinden.” Het is meer dan twintig jaar geleden, maar sommige dorpsbewoners nemen het Niederer en het stadsbestuur nog altijd kwalijk dat Breda zijn beloftes niet heeft waargemaakt: ,,De Teteringenaren werden gefopt en dat willen we niet nogmaals laten gebeuren.”

Nog meer verkeersdruk
Dat staat zwart-op-wit in een van de negentien zienswijzen die zijn ingediend vanwege de plannen om 72 woningen te bouwen bij de Meulenspie, aan de rand van Teteringen. Daarvoor moet het bestemmingplan worden gewijzigd. Dat leidt volgens bezwaarmakers tot nog meer verkeersdruk. Daarom mag wat hen betreft pas aan het project worden begonnen als blijkt dat alle maatregelen om de files te voorkomen echt afdoende zijn. Het merendeel van de zienswijzen gaat over de verkeersdruk, vooral op en rond de Oosterhoutseweg, de straat waarop de Meulenspie uitkomt. B en W zijn zich bewust van de kritiek, maar vinden het geen reden om te wachten met het bestemmingsplan dat ze deze week naar de raad hebben gestuurd.

Al acht maatregelen
Ze hebben namelijk al het een en ander gedaan om de druk op de doorgaande weg door Teteringen te beperken. De afgelopen twee jaar zijn er acht maatregelen genomen, zoals het vervangen van verkeerslichten en de invoering van een ‘doseersysteem’. Voor de komende twee jaar staat de aanpassing van de kruising met de Heijackerdreef en Aanstede op de planning. Er is geen reden om aan te nemen dat de voorgestelde verkeersmaatregelen niet zullen werken”, stelt het college, dat overigens óók stelt ‘dat het nooit valt uit te sluiten dat er in de toekomst aanvullende maatregelen nodig kunnen zijn’.

Wachten onvermijdelijk
Wat ook een rol speelt, is dat de verkeersdruk zich volgens het college niet permanent voordoet. Alleen tijdens de spits zijn er vertragingen: ,,Tot op zekere hoogte zijn wachttijden dan onvermijdelijk. Het is niet realistisch of wenselijk om maatregelen te treffen die dat spitsprobleem voor altijd volledig oplossen.”

De bouw van de woningen aan de Meulenspie krijgt daarom groen licht van B en W.

Meulenspie

Nieuws & agenda

Ook in 2024 weer een Avondvierdaagse in Teteringen!

4 februari 2024

In het afgelopen jaar hebben bijna 1000 deelnemers onder prima omstandigheden deelgenomen aan onze 46e…

Lees verder
verkeersstroom Breda Teteringen

Stoplichten bij Oosterhoutseweg gaan voortaan extra lang op rood

22 december 2023

Bron: Breda Vandaag De drukte op de Oosterhoutseweg is een probleem waar de gemeente Breda…

Lees verder

4 t/m 7 juni 2024 – Avondvierdaagse

De Avondvierdaagse Teteringen vindt plaats van 4 t/m 7 juni 2024. Inschrijven op 3 juni…

Lees verder

Hoe kunnen we je helpen?

DT_beeldmerk_wit

Heb jij een vraag aan Dorpsraad Teteringen, wil je vrijwilliger worden of jouw bedrijf, evenement, activiteit of nieuwsartikel op onze website plaatsen? Vul het contactformulier in en we nemen spoedig contact met je op!