Bewoners Oosterhoutseweg blijven zich verzetten tegen logistieke dozen: ‘Breda steunt ons niet’

Teteringen in het nieuws (BN DeStem, 8 juli 2023)

De strijd over de komst van een distributiecentrum duurt al zestien jaar, maar is volgens bewoners van de Oosterhoutseweg nog altijd niet gestreden. Ze voelen zich niet gesteund door het stadsbestuur. ,,Een Sligro-debacle moeten we niet meer willen.”

,,Het zou de overheid sieren, wanneer die de burgers ook zou ondersteunen.” Het is niet eens een stil verwijt dat burgemeester en wethouders wordt gemaakt door de Vereniging Belangenbehartiging Oosterhoutseweg.De bewoners van deze straat zijn door de jaren heen op zijn zachtst gezegd kritisch geworden over de manier waarop hun belangen worden behartigd door het stadsbestuur. Of het nu gaat om de bouw van een distributiecentrum, een busremise of de verhuizing van Afvalservice naar hun ‘achtertuin’, niet voor het eerst krijgen ze de indruk dat hun mening als sluitpost wordt behandeld.

Speciale buurtvergadering
Dit sentiment zit zo hoog dat de bewoners na een speciale buurtvergadering hebben besloten om een officieel bezwaarschrift naar burgemeester en wethouders te sturen. Dat richt zich met name op de komst van logistieke dozen op het voormalige Digit Parc. Ze moeten nog steeds worden gebouwd, maar de buurt is er al zo’n zestien jaar bezorgd over.

De bewoners laten er dan ook geen misverstand over bestaan: ,,Wij zijn niet blij met zo’n grootschalig distributiecentrum. Als we middelen zien om dat tegen te houden, dan zullen we die zeker inzetten.” Ze voelen zich daarbij niet gesteund door het stadsbestuur. Erger nog, ze spreken van een ‘ongelijk speelveld’ en ‘feitelijke onjuistheden’ als het gaat om de procedures die zijn gevolgd om de bouw mogelijk te maken.

Zo vindt de vereniging het ‘gek’ dat de gemeente zich bij het berekenen van verkeersbewegingen baseert op gegevens van de projectontwikkelaar: ,,In onze ogen heeft dat een groot ‘Wij van WC Eend’-gehalte.” Wat de bewoners verder ‘onbegrijpelijk’ vinden is dat er geen goed verlichtingsplan is, evenmin als een berekening van het geluid dat van het aanpalende spoor komt. ‘Ronduit slordig’ is de mededeling in de officiële stukken dat er op een bepaald moment mais stond bij de Posthoren, terwijl dat aantoonbaar niet het geval was.

‘Toegevoegde waarde’
Hun strijd tegen de logistieke dozen gaat verder dan hun eigen belang, aldus de bewonersvereniging. Ze willen dat er iets verrijst dat ‘esthetisch verantwoord is en een toegevoegde waarde heeft voor de stad Breda’. ,,Een Sligro-debacle moeten we niet meer willen”, zeggen ze, verwijzend naar de grote distributiehal iets verderop aan de noordelijke rondweg.

Grootschalige logistiek
Intussen laten ook bewoners van het iets verderop gelegen Teteringen van zich horen. De Verkeersgroep Teteringen maakt zich vooral zorgen over de effecten die de komst van grootschalige logistiek heeft op de verkeersveiligheid in en rond het kerkdorp.

Daarom hebben ook zij een bezwaarschrift naar burgemeester en wethouders gestuurd. Daarin wijst de Verkeersgroep er onder meer op dat de Posthoorn, de straat die het distributiecentrum aansluit op de noordelijke rondweg, ‘totaal ongeschikt’ is voor grootschalige logistiek: ,,Twee vrachtauto’s kunnen elkaar niet passeren zonder fietsers en wandelaars in gevaar te brengen.” Bovendien is ‘volstrekt onduidelijk’, wat de gevolgen zijn voor de doorstroming van het verkeer in Teteringen, wanneer iets verderop de vrachtwagens af en aan rijden naar het nog te bouwen distributiecentrum.

OHweg

Nieuws & agenda

verkeersstroom Breda Teteringen

Werkzaamheden Espakker en Aanstede – week 18

3 mei 2024

Zie Breda bericht

Lees verder

Afsluiting Middenweg – Lage Vuchtpolder

11 april 2024

Afsluiting Middenweg – Lage Vuchtpolder Vanaf maart is de Middenweg en een deel van de…

Lees verder

17 augustus 2024 – Dorpsmaaltijd en -borrel

Hebben jullie de datum al in je agenda staan? 17 augustus is het weer tijd…

Lees verder

25 augustus 2024 – Dorpsloop

33e Dorpsloop Teteringen

Lees verder

Hoe kunnen we je helpen?

DT_beeldmerk_wit

Heb jij een vraag aan Dorpsraad Teteringen, wil je vrijwilliger worden of jouw bedrijf, evenement, activiteit of nieuwsartikel op onze website plaatsen? Vul het contactformulier in en we nemen spoedig contact met je op!