Voor behoud Willibrorduskerk is blik op de toekomst noodzaak: ‘Mogelijke herbestemming in samenspraak met het dorp’

Teteringen in het nieuws (BN DeStem, 4 juli 2023)

Het is een rijksmonument en ooit grotendeels bekostigd door de parochianen van Teteringen. De Sint-Willibrorduskerk behoort dan ook toe aan de gemeenschap. Dat is het uitgangspunt nu gesproken wordt over de toekomst van het gebouw.

Al in 2017, rond het 90-jarig bestaan van de Teteringse kerk, denkt de Augustinusparochie na over mogelijke veranderingen. Penningmeester René van den Akker: ,,De daling van het aantal bezoekers in combinatie met de kosten voor onderhoud en verwarming van de kerk waren de eerste aanzet. Door corona heeft dat proces even stilgestaan, maar we zijn ons ervan bewust dat de toekomst er anders uitziet dan het verleden.”

Tijd brede volkskerk voorbij
Ook het Bisdom Breda gaat er inmiddels van uit dat de tijd van de brede volkskerk voorbij is. Parochies moeten zich voorbereiden op andere, nieuwe vormen van kerk zijn. ,,We willen parochianen die nog graag in de kerk komen, een behaaglijke ruimte blijven bieden om te vieren. Daarnaast kijken we naar mogelijkheden voor, gedeeltelijke, herbestemming van het gebouw.”

Dat doet het parochiebestuur niet alleen. Samen met parochianen is gekeken welke kleinere ruimte in de kerk de voorkeur heeft om vieringen te houden. Daarnaast zijn met het oog op herbestemming diverse dorpsbewoners benaderd om mee te denken over de toekomst. Daaruit is de werkgroep Hart van Teteringen ontstaan.

Ook Willem Raaijmakers, eerder mede-kartrekker van de herinrichting van het Willem-Alexanderplein tot park, is hierbij aangeschoven. ,,Hoe mooi zou het zijn als dit gebouw een brede bestemming krijgt, die ook de verbinding met het aangrenzende park bevordert? Er gebeurt daar genoeg, daar liggen kansen. Doel is de kerk van een gesloten bolwerk om te vormen tot een plek voor iedereen.”

Niet alles kan of mag
Dat wil ook Jaap Oomen, eveneens betrokken bij de werkgroep. ,,Dit gebouw is grotendeels bekostigd door de parochianen, in een tijd dat zo’n beetje het hele dorp nog elke zondag naar de kerk ging. Het pand hoort de gemeenschap toe. In welke vorm, daar gaan we de komende periode naar op zoek. Met oog voor de wensen vanuit het bisdom, want niet alles kan of mag.”

In juli wordt alvast het priesterkoor drie weken ingericht met een proefopstelling om daar een ruimte voor maximaal tachtig kerkbezoekers te realiseren. Daarna volgt een tweede proefopstelling op die plek, ook voor drie weken.

Het is een eerste stap, zegt Van den Akker. ,,Op de herbestemming gaan we na de zomer door, er liggen ideeën over de invulling en exploitatie. Er is zelfs al een globaal plan van een architect. Maar het plaatje moet straks kloppen, passen bij het gebouw én zekerheid bieden voor behoud van het pand op de langere termijn. Daar liggen uitdagingen, maar we staan positief in dit proces. Wordt vervolgd.”

Willibrorduskerk Teteringen

Nieuws & agenda

B&W Breda: Wachten op oplossing voor fileprobleem Teteringen heeft geen zin

25 juli 2023

Teteringen in het nieuws (BN DeStem, 24 juli 2023) De overlast van doorgaand autoverkeer in…

Lees verder

Brengt nieuw steenuilenkoppel bouwplan in gevaar?

25 juli 2023

Teteringen in het nieuws (BN DeStem, 18 juli 2023) Het licht voor plan Woonakker staat…

Lees verder

23 september 2023 – Kinderkledingbeurs

Op zaterdag 23 september, van 09.30 en 12.30 uur, is de super leuke kinderkledingbeurs weer.…

Lees verder

24 september 2023 – Schilderijen tentoonstelling in museum de Stee

Op zondag 24 september exposeert Jacqueline Engbersen haar schilderijen in museum de Stee. De kunstenaar…

Lees verder

Hoe kunnen we je helpen?

DT_beeldmerk_wit

Heb jij een vraag aan Dorpsraad Teteringen, wil je vrijwilliger worden of jouw bedrijf, evenement, activiteit of nieuwsartikel op onze website plaatsen? Vul het contactformulier in en we nemen spoedig contact met je op!