Stoplichten bij Oosterhoutseweg gaan voortaan extra lang op rood

Bron: Breda Vandaag

De drukte op de Oosterhoutseweg is een probleem waar de gemeente Breda al langer mee in zijn maag zit. Al helemaal sinds er veel wordt bijgebouwd in het dorp. De oplossing? Sluipverkeer weren. En dat gaat Breda doen met een ‘doseersysteem’. Dat systeem zorgt ervoor dat je op drukke momenten juist extra lang voor rood licht staat aan de Noord- en Zuidkant van Teteringen, en dat de files daar bewust extra lang worden. Dat moet ervoor zorgen dat bestuurders een andere route kiezen.

De Oosterhoutseweg loopt dwars door Teteringen van Breda naar Oosterhout. En iedere dag is het er enorm druk. Hoe moet dat, als er juist alleen maar méér woningen in Teteringen bij komen? Het is een vraag die veel inwoners van Teteringen zichzelf stellen. En ook de gemeente Breda zit ermee in zijn maag. Een nieuw doseersysteem moet een oplossing bieden.

Sluipverkeer

Iedere dag rijden er zo’n 10.000 auto’s over de Oosterhoutseweg. “Maar zestig procent daarvan is doorgaand verkeer. Dat zijn geen mensen die in Teteringen moeten zijn, maar mensen die vanuit Oosterhout naar Breda rijden of andersom”, legt wethouder Boaz Adank uit. “Dat verkeer willen we daar niet meer hebben. Wie van Breda naar Oosterhout rijdt of andersom, kan gebruik maken van de A27. Die route is in negentig procent van de gevallen ook sneller. Maar dan moeten mensen dus hun gedrag aanpassen en hun route wijzigen. Om dat te stimuleren op een effectieve manier, gaan we de route door Teteringen trager maken.” Dat betekent dus dat de stoplichten aan de Zuidkant van het dorp bij de Nieuwe Kadijk en aan de Noordkant van het dorp bij de Heiackerdreef vanaf vrijdag veel langer op rood zullen staan op drukke momenten.

Lange files

Overal op de Oosterhoutseweg wordt de drukte gemeten. Wordt het er te druk? Dan zullen de stoplichten aan de Noord- en Zuidkant langer op rood staan. Er ontstaan dan files voor die stoplichten. Via displays worden weggebruikers dan gewezen op de snellere route, namelijk die via de A27. Die displays komen op verschillende strategische plaatsen te staan. “Ze staan op de plekken waar mensen de keuze tussen de snelweg en Oosterhoutseweg maken.”

Dus hoe drukker het is, hoe langer de file is waar je in terecht komt voor het stoplicht. Aan de kant van Breda zal de afrit richting Teteringen dus expres helemaal vol staan op drukke momenten. Alleen wanneer de file op de Noordelijke Rondweg terecht komt, zal het stoplicht extra op groen gaan om verstoringen op de rondweg te voorkomen. Ook gaat het systeem uit als er file staat op de A27. Aan de kant van Oosterhout kan de file gemakkelijk tot de Vraggelse baan staan. “Het is simpel: We willen gedrag veranderen. Dat doen we door de files écht vervelend te maken. Alleen dan gaan mensen een andere keuze maken”, stelt de wethouder.

Snel effect

De gemeente verwacht dat het systeem snel effect heeft. Want lang in de file staan? Dan zoeken mensen snel een oplossing. Het doel is om te zorgen dat minimaal 20 procent van de huidige 60 procent aan sluipverkeer voortaan kiest voor de snelweg. Want daarmee wordt genoeg ruimte op de weg gecreëerd om alle drukte die de geplande woningbouw op zal leveren te compenseren. Zo kan Teteringen groeien, zonder dat de Oosterhoutseweg nóg drukker wordt.

verkeersstroom Breda Teteringen

Nieuws & agenda

verkeersstroom Breda Teteringen

Werkzaamheden Espakker en Aanstede – week 18

3 mei 2024

Zie Breda bericht

Lees verder

Afsluiting Middenweg – Lage Vuchtpolder

11 april 2024

Afsluiting Middenweg – Lage Vuchtpolder Vanaf maart is de Middenweg en een deel van de…

Lees verder

21 en 22 juni 2024 – Hittegolf festival

Op vrijdag 21 juni & zaterdag 22 juni 2024 vindt de 3e editie van het…

Lees verder

17 augustus 2024 – Dorpsmaaltijd en -borrel

Hebben jullie de datum al in je agenda staan? 17 augustus is het weer tijd…

Lees verder

Hoe kunnen we je helpen?

DT_beeldmerk_wit

Heb jij een vraag aan Dorpsraad Teteringen, wil je vrijwilliger worden of jouw bedrijf, evenement, activiteit of nieuwsartikel op onze website plaatsen? Vul het contactformulier in en we nemen spoedig contact met je op!