Geen ideale locatie voor tijdelijke huizen in Teteringen, maar ze zijn broodnodig: ‘Hier kan snel worden gebouwd’

De ideale plek voor het bouwen van tijdelijke woningen bestaat niet. Toch wil de gemeente Breda er de komende twee jaar 750 realiseren, waarvan honderd aan de Donkerstraat in Teteringen. Betrokkenen werden dinsdag bijgepraat.

Dat gebeurde tijdens de eerste van twee inloopbijeenkomsten in de Dorpsherberg in Teteringen. Het doel is onder meer om betrokkenen te informeren over de noodzaak van de komst van tijdelijke huizen. Want waarom is de bouw van honderd tijdelijke woningen voor onder meer statushouders en mensen onder sociaal toezicht een goed idee in een dorp? Erwin van der Meer, projectleider van de gemeente, verdedigt het besluit voor deze locatie met vooral pragmatische argumenten en redelijkheid.

Tijdelijkheid onderstreept

Hij erkent dat de Donkerstraat geen ideale plek is voor extra woningen. ,,In principe zijn alle drie de aangewezen locaties voor de tijdelijke woningen niet ideaal, omdat de woonbestemming ontbreekt”, zegt Van der Meer. ,,Maar de grond is al eigendom van de gemeente, er zijn voorzieningen in de buurt en er kan snel worden gebouwd.”

Dat het bestemmingsplan niet wordt aangepast maar een ontheffing krijgt, moet de tijdelijkheid van het project extra onderstrepen. ,,Na vijftien jaar krijgen alle aangewezen plekken hun oorspronkelijke bestemming terug. Ook zijn met een herplaatsingsgarantie van het Rijk eventuele verplaatskosten afdekt.”

De helft van de woningen komt beschikbaar voor alle woningzoekenden, dus ook voor lokale Teteringenaren die nu geen huis kunnen vinden.

Zorgen over leefbaarheid

Karin Janssen woont vlakbij de Donkerstraat en maakt zich zorgen over de leefbaarheid. Ze benadrukt dat in de wijk veel hulpbehoevende ouderen wonen en kwetsbare jongeren vanwege de opvanglocatie van Sterk Huis. Ook de nabijgelegen schutterij vindt de Teteringse locatie moeilijk samen gaan met oorlogsvluchtelingen. ,,Is dit een plek waar statushouders worden opgenomen in de omgeving en kunnen meedoen in de samenleving?”

Dat onderwerp kan worden besproken in de adviesgroep, waarvoor bewoners zich kunnen aanmelden. Volgens Van der Meer kunnen zij meedenken over de inrichting van de locatie. ,,Kritische bewoners zijn welkom, het moet een gedragen plan worden.”

‘Genoeg onderzocht’

Jetze van der Ham, dorpsbeheerder van de gemeente, benadrukt de druk op de woningmarkt en de geringe doorstroom. Volgens hem is de locatie aan de Donkerstraat goed genoeg onderzocht op leefbaarheid.

Dinsdag 24 januari is de tweede inloopbijeenkomst in de Dorpsherberg (16.00 – 19.00 uur). Maandag 30 januari staat de bijeenkomst voor de locatie aan de Stadionstraat gepland, in de gemeentelijke skybox van het NAC-stadion.

(Bron: BN DeStem, 18-01-2023)
Tijdelijke woningen Donkerstraat

Nieuws & agenda

Ook in 2024 weer een Avondvierdaagse in Teteringen!

4 februari 2024

In het afgelopen jaar hebben bijna 1000 deelnemers onder prima omstandigheden deelgenomen aan onze 46e…

Lees verder
verkeersstroom Breda Teteringen

Stoplichten bij Oosterhoutseweg gaan voortaan extra lang op rood

22 december 2023

Bron: Breda Vandaag De drukte op de Oosterhoutseweg is een probleem waar de gemeente Breda…

Lees verder

4 t/m 7 juni 2024 – Avondvierdaagse

De Avondvierdaagse Teteringen vindt plaats van 4 t/m 7 juni 2024. Inschrijven op 3 juni…

Lees verder

Hoe kunnen we je helpen?

DT_beeldmerk_wit

Heb jij een vraag aan Dorpsraad Teteringen, wil je vrijwilliger worden of jouw bedrijf, evenement, activiteit of nieuwsartikel op onze website plaatsen? Vul het contactformulier in en we nemen spoedig contact met je op!