Geen ideale locatie voor tijdelijke huizen in Teteringen, maar ze zijn broodnodig: ‘Hier kan snel worden gebouwd’

De ideale plek voor het bouwen van tijdelijke woningen bestaat niet. Toch wil de gemeente Breda er de komende twee jaar 750 realiseren, waarvan honderd aan de Donkerstraat in Teteringen. Betrokkenen werden dinsdag bijgepraat.

Dat gebeurde tijdens de eerste van twee inloopbijeenkomsten in de Dorpsherberg in Teteringen. Het doel is onder meer om betrokkenen te informeren over de noodzaak van de komst van tijdelijke huizen. Want waarom is de bouw van honderd tijdelijke woningen voor onder meer statushouders en mensen onder sociaal toezicht een goed idee in een dorp? Erwin van der Meer, projectleider van de gemeente, verdedigt het besluit voor deze locatie met vooral pragmatische argumenten en redelijkheid.

Tijdelijkheid onderstreept

Hij erkent dat de Donkerstraat geen ideale plek is voor extra woningen. ,,In principe zijn alle drie de aangewezen locaties voor de tijdelijke woningen niet ideaal, omdat de woonbestemming ontbreekt”, zegt Van der Meer. ,,Maar de grond is al eigendom van de gemeente, er zijn voorzieningen in de buurt en er kan snel worden gebouwd.”

Dat het bestemmingsplan niet wordt aangepast maar een ontheffing krijgt, moet de tijdelijkheid van het project extra onderstrepen. ,,Na vijftien jaar krijgen alle aangewezen plekken hun oorspronkelijke bestemming terug. Ook zijn met een herplaatsingsgarantie van het Rijk eventuele verplaatskosten afdekt.”

De helft van de woningen komt beschikbaar voor alle woningzoekenden, dus ook voor lokale Teteringenaren die nu geen huis kunnen vinden.

Zorgen over leefbaarheid

Karin Janssen woont vlakbij de Donkerstraat en maakt zich zorgen over de leefbaarheid. Ze benadrukt dat in de wijk veel hulpbehoevende ouderen wonen en kwetsbare jongeren vanwege de opvanglocatie van Sterk Huis. Ook de nabijgelegen schutterij vindt de Teteringse locatie moeilijk samen gaan met oorlogsvluchtelingen. ,,Is dit een plek waar statushouders worden opgenomen in de omgeving en kunnen meedoen in de samenleving?”

Dat onderwerp kan worden besproken in de adviesgroep, waarvoor bewoners zich kunnen aanmelden. Volgens Van der Meer kunnen zij meedenken over de inrichting van de locatie. ,,Kritische bewoners zijn welkom, het moet een gedragen plan worden.”

‘Genoeg onderzocht’

Jetze van der Ham, dorpsbeheerder van de gemeente, benadrukt de druk op de woningmarkt en de geringe doorstroom. Volgens hem is de locatie aan de Donkerstraat goed genoeg onderzocht op leefbaarheid.

Dinsdag 24 januari is de tweede inloopbijeenkomst in de Dorpsherberg (16.00 – 19.00 uur). Maandag 30 januari staat de bijeenkomst voor de locatie aan de Stadionstraat gepland, in de gemeentelijke skybox van het NAC-stadion.

(Bron: BN DeStem, 18-01-2023)
Tijdelijke woningen Donkerstraat

Nieuws & agenda

Geen ideale locatie voor tijdelijke huizen in Teteringen, maar ze zijn broodnodig: ‘Hier kan snel worden gebouwd’

19 januari 2023

De ideale plek voor het bouwen van tijdelijke woningen bestaat niet. Toch wil de gemeente…

Lees verder

Jeugdcomité Teteringen zoekt nieuwe leden

19 januari 2023

Het jeugdcomite Teteringen zoekt dringend nieuwe leden! Het jeugdcomité draait volledig op vrijwilligers, die leuke…

Lees verder

18 t/m 21 februari 2023 | Carnaval in Totdenringen!

Waar komen wij je allemaal tegen met Carnaval in Totdenringen? Klik hier voor het complete…

Lees verder

18 februari 2023 | Polonaise in de jungle

De Daltons presenteren: Polonaise in de jungle Zaterdag 18 februari 2023 in ’t Web, Totdenringen, zaal…

Lees verder

Hoe kunnen we je helpen?

DT_beeldmerk_wit

Heb jij een vraag aan Dorpsraad Teteringen, wil je vrijwilliger worden of jouw bedrijf, evenement, activiteit of nieuwsartikel op onze website plaatsen? Vul het contactformulier in en we nemen spoedig contact met je op!