Bewoners niet blij met straatwerk na aanleg glasvezel

Op steeds meer plekken in Breda wordt glasvezel aangelegd door KPN Netwerk. Straten worden opengebroken om de kabels in de grond te leggen. In Teteringen is KPN nu al enige tijd aan de gang, alleen is niet iedereen tevreden over de teruggelegde bestrating.

Wie door Teteringen loopt, zal op veel plekken het voegzand onder de schoenen horen knarsen. Door heel het dorp worden op dit moment straten opengebroken door KPN Netwerk, om glasvezel aan te leggen. Het netwerkbedrijf is sinds 2019 bezig met een groot project om in heel de gemeente Breda tachtigduizend huishoudens te voorzien van glasvezel.

Het spoor van de glasvezellegging in Teteringen is goed te volgen. Niet alleen door het gestrooide zand op de ‘nieuwe’ bestrating, maar ook doordat de tegels er vaak net anders bij liggen. De stenen liggen op sommige plekken hoger, lager of meer wiebelig dan voorheen en soms de voegen zo’n 5 centimeter groot.

Opletten geblazen
,,Het is verschrikkelijk hoe scheef het ligt”, geeft Wil (die zonder achternaam genoemd wil worden) aan die met haar hond een rondje loopt in de straat Driehoven. ,,Ik kijk de hele tijd naar de grond. Als je niet goed ter been bent, lig je zo plat”, vertelt ze.

,,Het ziet er gewoon niet netjes uit”, vindt ook Arjan van Engelen in de straat Hameie. ,,Er zitten hier flinke spleten tussen de stenen.”

De kabels worden, waar gewenst, onder de voortuin of oprit door tot aan de deur van de woning gelegd. Ook daar zijn klachten over. Bewoners hebben na de werkzaamheden kleine inzinkingen of scheve stenen in de oprit en in een enkel geval is er helemaal geen glasvezel aangelegd. ,,Ik heb aangegeven dat ik glasvezel wil, maar bij mij hebben ze het niet aangelegd”, vertelt Van Engelen.

De communicatie met KPN daarover verloopt moeizaam, volgens de Teteringenaar. ,,Ik heb dit proberen te melden bij de monteurs toen ze in de straat bezig waren, maar die spreken amper Nederlands. Ook bij KPN zelf loop ik tegen een muur.”

Toch is niet iedereen negatief over het werk van de monteurs. ,,Ik vind het knap wat ze doen. Ze werken hard en moeten het hele dorp door. Ik snap dat het dan niet overal waterpas ligt”, vertelt buurtbewoner Hans Hol. Aan de Wildhage is ook Marijke Luijten tevreden. ,,Ik vind dat ze het hier netjes hebben gedaan.”

Gemeente in gesprek
KPN heeft in 2019 een vergunning gekregen van de gemeente Breda om glasvezel aan te leggen. Volgens de gemeente loopt de aanleg over het algemeen goed, maar ze zien ook dat het voor overlast zorgt. ,,Als gemeente doen we er alles aan om deze uitdagingen zo goed mogelijk op te lossen. We zijn continu met de netwerkbeheerders in gesprek over de veiligheid, kwaliteit en voortgang”, vertelt woordvoerster Astrid Potters.

De eerdergenoemde klachten hoort de gemeente ook, legt Potters uit. ,,In totaal zijn er in heel Breda 230 meldingen binnen gekomen; van overlast door werkzaamheden tot meldingen over de aanleg van de bestrating. 10 procent daarvan komt uit Teteringen.”

Voor de klachten en hun oplossing wendt de gemeente zich tot de netwerkbeheerder. ,,De gemeente controleert of dit op de juiste manier wordt afgehandeld. Hierbij is het wel goed om te weten dat de kwaliteit van de bestrating niet beter wordt van het openbreken van straten voor kabels.”

glasvezelkabel

Nieuws & agenda

Afsluiting Middenweg – Lage Vuchtpolder

11 april 2024

Afsluiting Middenweg – Lage Vuchtpolder Vanaf maart is de Middenweg en een deel van de…

Lees verder

Ook in 2024 weer een Avondvierdaagse in Teteringen!

4 februari 2024

In het afgelopen jaar hebben bijna 1000 deelnemers onder prima omstandigheden deelgenomen aan onze 46e…

Lees verder

1 mei 2024 – Presentatie Cybercrime

Woensdag  1 mei is er een informatiemiddag over cybercrime voor de leden van de SVT/KBO. De…

Lees verder

6 mei 2024 – Open Buurtplein

Buurtplein Teteringen organiseert: OPEN buurtplein Buurtplein is een ontmoetingsplek in de wijk waar je je kwaliteiten kunt…

Lees verder

Hoe kunnen we je helpen?

DT_beeldmerk_wit

Heb jij een vraag aan Dorpsraad Teteringen, wil je vrijwilliger worden of jouw bedrijf, evenement, activiteit of nieuwsartikel op onze website plaatsen? Vul het contactformulier in en we nemen spoedig contact met je op!