Betere doorstroming niet genoeg voor Teteringen, dorp wil minder verkeer op Oosterhoutseweg

‘We laten ons niet meer foppen!’ Met die boodschap maakte Dré Pols van de Actiegroep Oosterhoutseweg de Bredase raad duidelijk dat Teteringen klaar is met loze beloften over het oplossen van de verkeersdruk in het dorp. Ook de politiek zet vraagtekens bij het effect van de maatregelen uit het verkeersonderzoek.

Verdeeld over twee sessies werd op verzoek van CDA en Breda Beslist de verkeersdruk op de Oosterhoutseweg besproken in de raad. Het Bredase college wil door met de bouwplannen die op stapel staan in Teteringen, zoals 72 appartementen aan de Meulenspie en 550 woningen in de nieuwe wijk Woonakker.

In het dorp zelf willen ze eerst een oplossing voor het sluipverkeer dat nu tijdens spitstijden de doorgang op de Oosterhoutseweg, en de daarop aansluitende dorpswegen, soms lam legt. ,,We hebben inmiddels 1700 sympathisanten en ik beloof u dat we die mobiliseren als er geen harde afspraken liggen over de aanpak van die overlast voordat er gebouwd wordt”, beloofde Pols wethouder Daan Quaars (VVD, Wonen/Verkeer) en de raad.

Oosterhout

Op basis van het onderzoek dat bureau Sweco in opdracht van Breda heeft uitgevoerd, lukt het volgens Quaars de doorstroming op de Oosterhoutseweg te reguleren met de in het rapport voorgestelde aanpassingen. Zo worden de verkeerslichten anders afgesteld, komt er een nieuw doseersysteem en worden voor 2024 enkele kruispunten aangepast.

Daarnaast gaat Quaars met de gemeente Oosterhout aan tafel om het verkeer dat veelal tussen Oosterhout en Breda op en neer pendelt door Teteringen, te stimuleren over de A27 te rijden. Daar ligt een uitdaging, maar Quaars verwacht daar de komende jaren wel stappen in te maken samen met Oosterhout, omdat die gemeente zelf ook wat verkeerspijnpunten op te lossen heeft.

Volgens Pols en zijn sympathisanten zijn de maatregelen die Breda voorstelt veel te mager om de zware verkeersdruk waaronder het dorp al jaren lijdt, aan te pakken. In een vlammend betoog maakte hij duidelijk dat Breda dit regionale probleem niet alleen kan oplossen.

Pols: ,,Wij zijn niet tegen woningbouw, maar ik beloof u dat wij massaal voor de vergunningen van bouwplannen gaan liggen als er geen oplossing komt. Als u bonje wilt, kunt u die krijgen.”

Oplossing

Ook de Dorpsraad en Verkeersgroep Teteringen spraken in tijdens de sessie. Hun toon was gematigder, maar hun boodschap niet minder urgent: Teteringen verdient eindelijk een echte oplossing. Waar Quaars nogmaals zijn vertrouwen uitsprak in de voorgestelde maatregelen, zetten diverse partijen hier hun vraagtekens bij. Met name omdat de oplossingen erop gericht zijn de doorstroming te bevorderen, terwijl Teteringen verlangd naar minder verkeer.

Nieuws & agenda

Ook in 2024 weer een Avondvierdaagse in Teteringen!

4 februari 2024

In het afgelopen jaar hebben bijna 1000 deelnemers onder prima omstandigheden deelgenomen aan onze 46e…

Lees verder
verkeersstroom Breda Teteringen

Stoplichten bij Oosterhoutseweg gaan voortaan extra lang op rood

22 december 2023

Bron: Breda Vandaag De drukte op de Oosterhoutseweg is een probleem waar de gemeente Breda…

Lees verder

4 t/m 7 juni 2024 – Avondvierdaagse

De Avondvierdaagse Teteringen vindt plaats van 4 t/m 7 juni 2024. Inschrijven op 3 juni…

Lees verder

Hoe kunnen we je helpen?

DT_beeldmerk_wit

Heb jij een vraag aan Dorpsraad Teteringen, wil je vrijwilliger worden of jouw bedrijf, evenement, activiteit of nieuwsartikel op onze website plaatsen? Vul het contactformulier in en we nemen spoedig contact met je op!