Teteringen ziet niets in aanpassen van voorrangsregels in de Hoolstraat

Bewoners van Teteringen willen niet dat verkeer in de Hoolstraat voorrang gaat krijgen op weggebruikers die uit het Hofpad komen. ,,Eigenlijk is het heel simpel: rechts heeft voorrang.”

Het Hofpad is een doodlopend straatje dat heel onoverzichtelijk uitkomt op de Hoolstraat. In theorie heeft het verkeer dat rechts uit het pad komt voorrang, maar de praktijk is weerbarstiger: met name fietsers worden over het hoofd gezien.

Daarom wil de gemeente Breda de kruising aanpassen: niet het Hofpad, maar de Hoolstraat krijgt voorrang. Slecht idee, vinden omwonenden. Het leidt er volgens hen onder meer toe dat het sluipverkeer dat via de Hoolstraat de Oosterhoutseweg probeert te omzeilen alleen maar harder gaat rijden. Vooral in de ochtend gebruiken met name jongeren het Hofpad om naar school te fietsen. ,,Dan is het een ramp’’, zegt Wim van Noort uit Teteringen.

Bezwaar
Net als drie andere dorpsgenoten sprak hij tijdens een hoorzitting van de adviescommissie bezwaarschriften van de gemeente Breda. Dat is omdat ze willen voorkomen dat het besluit om de voorrangssituatie te veranderen, wordt doorgezet.

De situatie bij het Hofpad staat eigenlijk symbool voor alles wat er onveilig is aan de Hoolstraat, blijkt uit de bijdrages van de Teteringenaren. Het wijzigen van de voorrang voor dit ene zijstraatje maakt het probleem er wat hen betreft niet kleiner op. ,,Het gaat er om dat de verkeerssnelheid in héél de Hoolstraat wordt afgeremd’’, aldus Van Noort.

Halve oplossing
Tegelijkertijd is het volgens de bewoners verstandig iets te doen aan de metershoge heg, die het zicht op de kruising belemmert. Dat laatste gaat niet gebeuren, laat een verkeersdeskundige van de gemeente weten. ,,Het snoeien van een heg die er al zo lang staat is slechts een halve oplossing.’’ Ook waarschuwingsborden bieden geen oplossing: ,,Valt dat wel genoeg op?’’

Het voorstel om in de Hoolstraat haaientanden aan te leggen, zodat op het wegdek is te zien dat er voorrang moet worden gegeven, wordt ook afgewimpeld. ,,Het is geen optie als je kijkt naar de hiërarchie van de straat’’, aldus de verkeerskundige. Anders gezegd, het is niet logisch dat er in een doorgaande weg van honderden meters lang en met allerlei straatjes van rechts opeens haaientanden opduiken.

Bron van alle problemen
Volgens bewoner Martijn van de Hul is de Hoolstraat zélf ‘de bron van alle problemen’. Voor de verkeerskundige is dat reden de hand in eigen gemeenteboezem te steken: ,,Misschien hebben we niet genoeg nagedacht, toen we het eenrichtingsverkeer in de Hoolstraat enkele jaren geleden hebben omgedraaid.’’

Om daaraan toe te voegen: ,,De gemeente is nog niet klaar met de Hoolstraat.’’

 

download

Nieuws & agenda

verkeersstroom Breda Teteringen

Werkzaamheden Espakker en Aanstede – week 18

3 mei 2024

Zie Breda bericht

Lees verder

Afsluiting Middenweg – Lage Vuchtpolder

11 april 2024

Afsluiting Middenweg – Lage Vuchtpolder Vanaf maart is de Middenweg en een deel van de…

Lees verder

21 en 22 juni 2024 – Hittegolf festival

Op vrijdag 21 juni & zaterdag 22 juni 2024 vindt de 3e editie van het…

Lees verder

17 augustus 2024 – Dorpsmaaltijd en -borrel

Hebben jullie de datum al in je agenda staan? 17 augustus is het weer tijd…

Lees verder

Hoe kunnen we je helpen?

DT_beeldmerk_wit

Heb jij een vraag aan Dorpsraad Teteringen, wil je vrijwilliger worden of jouw bedrijf, evenement, activiteit of nieuwsartikel op onze website plaatsen? Vul het contactformulier in en we nemen spoedig contact met je op!