Beter toeven in Teteringen dan in Oudenbosch: Bredase dorpen profiteren van nabijheid stad

Hoe dichter bij de stad, hoe groter de leefbaarheid van een dorp. Uit een onderzoek van de Regiobank blijkt dat het in Teteringen, Bavel en Prinsenbeek het best toeven is, terwijl Zundert en Oudenbosch laag scoren. De dorpsraad van ‘winnaar’ Teteringen vindt dat op de eretitel wel wat af te dingen valt.

Het onderzoek is uitgevoerd door Atlas Research in opdracht van de RegioBank. Het is voor het eerst dat Atlas Research specifiek naar de kleinere plaatsen heeft gekeken. Het gaat hier om woonplaatsen met een inwoneraantal tussen de 7.000 en 23.000 mensen. Atlas Research is een toonaangevend onderzoeksbureau dat zich richt op stedelijke, sociaal-economische en culturele vraagstukken. Het reguliere onderzoek richt doorgaans op de vijftig grootste gemeenten van Nederland.

Atlas Research nam 289 kleinere plaatsen in Nederland onder de loep, waarvan veertien in West-Brabant (zie kader). Ook het Zeeuwse Tholen, waar dit dagblad verschijnt, werd in het onderzoek meegenomen. Volgens woordvoerder Harmen van der Schoor is het onderzoek voor de RegioBank van belang aangezien deze bank zich uitsluitend richt op de regio en niet op de grote steden. ,,Wij hopen met de onderzoeksresultaten onze klanten in de kleinere woonplaatsen beter te kunnen bedienen’’, zegt hij.

Onder druk
De RegioBank constateert dat in veel Nederlandse dorpen en buurten de leefbaarheid al jaren onder druk staat. Het onderzoek van Atlas Research onderstreept dat. De onderzoekers stellen dat essentiële voorzieningen die de vitaliteit van niet-verstedelijkte gebieden moeten waarborgen geleidelijk zijn verdwenen of op het punt staan te verdwijnen. De mate van leefbaarheid van kleinere woonplaatsen met minder voorzieningen blijft volgens de onderzoekers duidelijk achter ten opzichte van woonplaatsen waarbij de beschikbaarheid van openbaar vervoer, onderwijs- en zorgvoorzieningen op peil blijven.

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de Bredase dorpen Teteringen, Prinsenbeek en Bavel het hoogste scoren in West-Brabant. Teteringen belandt op de lijst van 289 plaatsen op de zevende plek en in de provincie Brabant zelfs op de eerste plaats. Bavel eindigt op de veertiende plek en Prinsenbeek op plek 48: beide goed voor de kwalificering ‘zeer goed’. De drie dorpen zitten min of meer vastgegroeid aan Breda en vallen ook onder hetzelfde gemeentebestuur. Ulvenhout is niet onderzocht, omdat het dorp minder dan 7.000 inwoners heeft. Bij Bavel is de wijk Nieuw-Wolfslaar meegerekend.

Overlast en onveiligheid
Los van het voorzieningenpeil steken de kleinere woonplaatsen positief af wat betreft sociale samenhang, woningvoorraad, de fysieke omgeving en de mate van overlast en onveiligheid. ,,Als RegioBank investeren wij in initiatieven die de buurt samenbrengen”, zegt RegioBank-directeur Rein Wispelweij. Hij noemt de vervanging van een opgeheven buslijn in het Zuid-Hollandse Ter Heijde als voorbeeld.

Over het openbaar vervoer wordt in Teteringen niet geklaagd. Dat zit met directe busdiensten naar Oosterhout en Breda wel goed. Cornelis Berkhout van de lokale dorpsraad: ,,Het is inderdaad een leefbaar dorp ja. Teteringen heeft ook veel groen in de omgeving: weilanden en bosgebieden. Het verenigingsleven is hier ook al goed ontwikkeld. Maar toch ben ik verbaasd dat Teteringen zo hoog eindigt in het onderzoek. We ondervinden best wel wat overlast van de drukke Oosterhoutseweg die dwars door het dorp loopt. En de winkelvoorzieningen zijn ook niet opperbest, al wordt daar wel aan gewerkt.’’

De leefbaarheid van de kleinere plaatsen in Nederland is uiteindelijk wel in alle gevallen voldoende. Zelfs hekkensluiter Vaals scoort nog een voldoende. Wel valt het op dat de laagste scores in de krimpgebieden te vinden zijn. Zo scoort Delfzijl na Vaals het slechtst. Het best scoort Oosterbeek vlak bij Arnhem. Maar dat is dan ook een tamelijk welvarende omgeving.

Leefbaar in West-Brabant
De landelijke lijst omvat 289 plaatsen. Bij de hieronder genoemde West-Brabantse plaatsen staat de plek in deze lijst gemeld.

Teteringen (leefbaarheid uitstekend): 7
Bavel inclusief Nieuw-Wolfslaar: 14
Prinsenbeek: 48
Made: 87
Gilze: 162
Oud Gastel: 193
Hoogerheide: 210
Raamsdonksveer: 226
Sint Willebrord: 244
Zevenbergen: 259
Zundert: 260
Tholen (Zeeland): 263
Rijen: 273
Werkendam: 274
Oudenbosch: 280

Willibrorduskerk Teteringen

Nieuws & agenda

verkeersstroom Breda Teteringen

Werkzaamheden Espakker en Aanstede – week 18

3 mei 2024

Zie Breda bericht

Lees verder

Afsluiting Middenweg – Lage Vuchtpolder

11 april 2024

Afsluiting Middenweg – Lage Vuchtpolder Vanaf maart is de Middenweg en een deel van de…

Lees verder

21 en 22 juni 2024 – Hittegolf festival

Op vrijdag 21 juni & zaterdag 22 juni 2024 vindt de 3e editie van het…

Lees verder

17 augustus 2024 – Dorpsmaaltijd en -borrel

Hebben jullie de datum al in je agenda staan? 17 augustus is het weer tijd…

Lees verder

Hoe kunnen we je helpen?

DT_beeldmerk_wit

Heb jij een vraag aan Dorpsraad Teteringen, wil je vrijwilliger worden of jouw bedrijf, evenement, activiteit of nieuwsartikel op onze website plaatsen? Vul het contactformulier in en we nemen spoedig contact met je op!